看見oppss做椰汁飯,我又心思思想做,今天見到有班蘭葉賣,於是就來做椰汁飯.泰國食品店老闆娘話未聽過椰汁飯,咦!咁椰汁飯係邊樹的食品來架?她教我用煮糯米飯的方法來煮,自己再加d亂來,咁就煮了出來.

材料:

班蘭葉

椰汁與幼鹽少許拌勻

先煮飯,放入已清洗的班蘭葉,比平時少放些水份,飯鍋跳制,拿走班蘭葉,放入適量椰汁,小心不要過量,然後蓋上蓋子焗10分鐘.上碟.

燒雞串是在泰國食品店買的,用微波幾分鐘便吃得.

再來豆渣漢堡扒,p少一聽到吃這個就高興得叫了起來.今次加了麵包糠,令扒硬一點,比較好煎.食譜(請按)

又開始想病啦,鼻子和喉嚨都不聽話了,快點煲個湯飲下,吃點感冒藥,希望沒事吧.
材料:
雪梨,龍利葉,南北杏,果皮,薑(對感冒有幫助),蜜棗,瘦肉.如果有無花果更好,對喉嚨好呀.

創作者介紹

魚の夢工場

aaaoffish 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(4) 人氣()


留言列表 (4)

發表留言
  • ballzi88
  • 好好吃得樣子喔^___^<br />
  • mui mui
  • 賣相好得呀~~味道都一定唔錯~~我實在忍唔住喇~~快d請我上黎你<br />
    屋企食飯啦~~
  • kelly
  • 要小心身體啊!!
  • aaaoffish
  • 謝謝^o^<br />
    kelly,我會小心身體.^o^
找更多相關文章與討論